< Geri

Kargoist, scooter ile karbon ayak izini azaltıyor

Kargoist, scooter ile karbon ayak izini azaltıyor

Türkiye’nin en çok okunan ekonomi dergisi olan Business World Global’in Kasım sayısında Kargoist yer aldı

“Kargoist, e-ticaret lojistiğindeki sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Kargoist, 2023 içerisinde scooter ile dağıtım yaptığı şehir sayısını artırmayı hedefliyor.

 

Kargoist, esnek taşıma modelleri ve çevre dostu, verimlilik odaklı yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Türkiye’de ilk kez scooter ile dağıtım yapan kargocu olarak adını duyuran firmanın kurucu ortakları İhsak Temel ve Alim Yazlı ile yeni nesil taşımacılığı, yatırımlarını ve planlarını konuştuk.

 

Kısaca Kargoist’i ve kendinizi anlatır mısınız?

 

Kargo sektörünün satış süreçlerinde uzun yıllar yer almış iki girişimci olarak, Alim Yazlı ile birlikte çok sayıda firma ile görüşmeler yapma fırsatı bulduk. Araştırmalarda elde ettiğimiz bilgilere göre kargo hizmetlerindeki en büyük sorun esnekliğe yer verilmemesi ve hizmet kalitesinin yetersiz olmasıydı. Bu sorunlara çözüm bulma süreci içerisindeyken, beraber çalıştığımız firmalardan bize İstanbul’da kendi dağıtım ağımızı kurmamız üzerine bir teklif geldi. Biz de kargo hizmetlerindeki sorunlara çözüm olarak Kargoist’i getirdik. Bunun sonucunda, dört yıllık fizibilite çalışmasının ardından 2012 yılında sektöre giriş yaptık. Sloganımız olan “bizle mümkün” bizim yol göstericimiz oldu. İstanbul’da başladığımız hizmete Ankara, İzmir ve Bursa’da devam ederek kapasitemizi günden güne büyüttük ve kurumsal kargo taşımacılığı alanında uzmanlaştık. Bugün LCWaikiki, Zara, Bershka, Pull&Bear, MassimoDutti, FLO, Modanisa, Penti ve English Home gibi Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen markalarıyla iş ortaklığı yapıyoruz.

 

Kargoist ismi nereden geliyor?

 

Bu yola, sektörde kargo denildiğinde ilk akla gelen firma olma hedefiyle başladık. Alanında uzman olanlara “…ist” unvanı verilmesinden esinlenerek, bu unvanı markamızla birleştirip kendimize “kargo uzmanı” anlamına gelen “Kargoist” ismini seçtik.

 

Kısa zamanda isminizin bu kadar duyulur olmasını neye borçlusunuz?

 

Pandemi sürecinde e-ticaret çok büyük önem kazandı. Lojistik ve dağıtım sektörünün önemi de bununla beraber arttı. Üreticiler, tüketiciler ve tedarikçiler arasındaki iletişim zincirinin hızlı ve sorunsuz devam edebilmesi açısından lojistik firmaları büyük sorumluluk üstlendi. Biz ise, Kargoist olarak, özellikle pandemi döneminde sektörde gerçekleştirdiğimiz ilklerle öne çıktık. E-ticaret taşımacılığına teknolojik yenilikler getirdik ve üreticiden tüketiciye uzanan ağı sistematik hale getirerek bu ağın sorunsuz işlemesini sağladık. İşimizi bir numaralı önceliğimiz yaptık. Müşterilerimizden aldığımız paketleri emanet bilerek en iyi hizmeti sağlamaya önem verdik. Sürecin içinde yer alan bütün birimlerin avantaj sağlayabilmesi için çalıştık. Hem alıcı, hem dağıtıcı, hem gönderici, hem üretici memnuniyeti elde ettik. Başından beri mottomuz “hızlı, güvenilir, güler yüzlü, kaliteli hizmet sunmak”tı. Tüm bu başarıları elde etmek bizim işimizi daha da şevkle yapmamızı sağladı.

 

İstanbul’da yakaladığınız başarıyı tüm yurtta nasıl yakalayabildiniz?

 

İstanbul’la başladık ve gittikçe büyüdük. İlk hedefimiz 81 ilde var olacak bir şekilde yapılanarak, ulusal bir kargo şirketi olmak. Var olduğumuz tüm bölgelerde zamanında teslimat, tahsilatlı teslimat, kapıdan iade toplama, 24 saatte teslimat hizmetlerimizle kalitemizi gösterdik. Bizdeki hizmet aşkını görüp bizi tercih eden müşterilerimizin sayısının günden güne artması ile de büyüyoruz.

 

Kargoist’i diğer kargolardan ayıran özellikler nelerdir?

 

Kargoist, sektörde bir ilk olarak müşteri firmalarının deposuna sorter kurulumunu gerçekleştirdi. Sorter kurulumu sistemimizi daha işlevsel hale getirerek bize verimlilik kazandırdı ve paket işleme kapasitemizi dört katına çıkardı. Bu sayede, müşterilerimizden aldığımız olumlu geri dönütler ile beraber yüksek memnuniyet oranı artışı elde ettik. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, bu doğrultuda yaptığımız yatırımlar yaptık. Bunun sonucunda Bilişim Vadisi’ndeki AR-GE merkezimizde kargonotlarımız için adres optimizasyonu ile rotalama programı geliştirdik ve kullanıcı odaklı takip sistemi oluşturduk. Kargoist’e özel kargo yazılımı olan Disthub’ı sisteme geçirdik. Çevreci yaklaşıma ve sürdürülebilirliğe verdiğimiz önem doğrultusunda Türkiye’de scooter ile dağıtım yapan ilk kargo firması unvanını kazandık. Hayata geçirdiğimiz bu scooter projesiyle, karbon emisyonunu minimize etmeyi amaçladık. Bu sayede çevreye yayılan zehirli gaz oranının azalmasına katkı sağladık. Bununla beraber, dağıtım kalitesi ve süresini etkileyen trafik faktöründen etkilenmeyerek daha hızlı ve daha pratik bir dağıtım ağı da elde ettik. Müşteriye en iyi şekilde hizmet politikamızla, yine sektörde bir ilk olarak aynı gün kargo hizmetini başlattık. %97.5 kapıda ödeme, %99.8 yirmi dört saatte teslimat oranıyla rekor kırdık. Bunlar dışında, kendi çalışanlarımıza verdiğimiz önemi vurgulamak ve onların memnuniyetini sağlamak adına Kargoist Motivasyon Ödülleri uygulamasını başlattık. İki kuryemize araba ödülü olmak üzere, birçok çalışanımıza tatil, telefon ve yakıt ödülü verdik. Gün geçtikçe büyümeye, gelişmeye ve fark atmaya devam ediyoruz.

 

Kaç ilde ve kaç şube ile varsınız?

 

Şu anda 31 ilde 57 noktadayız.

 

İstihdam rakamlarınız nelerdir? Yıl sonuna kadar istihdamda bir artış düşünüyor musunuz?

 

Bugün itibariyle 1600 istihdam rakamına sahibiz. Yıl sonuna kadar istihdam oranımızı %25 arttırarak 2000’e çıkarmayı hedefliyoruz.

 

Kadın erkek istihdamında %de kaçlık bir orana sahipsiniz?

 

Kargo sektöründe yoğunluğu erkek istidamı oluşturur. Bunun yanı sıra, biz Kargoist olarak %10 kadın istihdamına yer veriyoruz. Özellikle 10 Haziran’da ilkini düzenlemiş olduğumuz Kargoist Motivasyon Ödülleri’nde çekilişle bir kadın kuryemize araç ödülü verdik. Yine bir ilki gerçekleştirerek başlattığımız ve Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olan bu uygulamada bir kadın kuryemizin araç ödülü kazanması bizi de çok mutlu etti. Sahip olduğumuz bu bütüncül yaklaşım, çalışanlarımızın memnuniyetine verdiğimiz değeri gösteriyor ve kadın istihdamımızı da günden güne arttırıyor.

 

Son olarak yıl sonu hedef ve beklentileriniz nelerdir?

 

Yıl sonu itibariyle en büyük amacımız, saatte 15.000 adet gönderi işleme kabiliyeti olan modern ve hızlı sorter sistemine sahip 12.000 m2 İstanbul Avrupa aktarma merkezinin planını hazırlamış olmaktır. Bunun dışında, doğru planlama ve optimum kaynak kullanımını sağlayacağız. Paket dağıtımlarında yüksek kapasiteli teknolojiden yararlanarak elektrikli araç kullanımını arttıracağız. Bir diğer önemli hedefimiz ise bir ilimizde tamamen elektrikli araçlarla teslimata geçmek ve bunu diğer bölgelerde yaygınlaştırmaktır.”

%97,5 kapıda ödeme teslim oranı

#bizlemümkün
müşterimiz olun